PROFILER

 

 

 

 

FÖRENINGEN

HISTORIK

 

Profiler

Anders Linderoth
Anders värvades till Öster från Helsingborg och blev ganska snabbt en stor publikfavorit på Värendsvallen. En tekniker med bra passningsspel och förmågan att göra det oväntade. Linderoth vann Guldbollen 1976, och fick samma år även göra sitt första landslagsmål när Sverige mötte Finland. 1977 vann Öster finalen i Svenska Cupen. Man mötte Hammarby och vann med 1-0 - målskytt Anders Linderoth. När Olympique Marseille hörde av sig ville man dels köpa Anders Linderoth, men även ha Östers framgångsrecept. Linderoth blev Östers femte proffsförsäljning.
Återvände efter tre år i Frankrike till Sverige, men valde Mjällby före Öster. En svår knäskada gjorde att han 1981 la av med den aktiva karriären för att satsa på tränarrollen istället.


Inge Ejderstedt
1969 hade proffsklubbarna i Europa börjat upptäcka Öster. Samma år kom belgiska Anderlecht på besök till Växjö, för att försöka värva Tommy Svensson. De fick nobben, men återkom året därpå. Det var dock inte Tommy Svensson man försökte köpa, utan Inge Ejderstedt. 1970 blev han Östers förste proffsspelare. Ejderstedt spelade i den allsvenska kedja som Gunnar Gren ansåg var för tunn. Den innehöll förutom Ejderstedt även Harry Bild och Lars-Göran Fjordestam. När Inge kom tillbaka till Öster efter proffssejouren var han med och spelade i ett bra Österlag som allt som oftast deltog i de europeiska cuperna. Bland annat gjorde han mål i den klassiska 6-0-segern mot Molde, liksom även i mot Hibernian 1976 års UEFA-cup. Inge Ejderstedt var med i den svenska truppen i VM-turneringarna 1970 och 1974. Fakta om Inge Ejderstedt:
Född: 24 december 1946
Position: Forward
Proffsklubb: Anderlecht, 1970-1974
Meriter: Belgisk mästare 1972 och 1974. Belgisk cupmästare 1972 och 1973. Svensk mästare 1968.
Allsvenska matcher: 114 
Allsvenska mål: 39 
Landskamper: 23


Jan Lill-Damma Mattsson
Jan Lill-Damma Mattsson är en av de stora skyttekungarna i modern tid i svensk fotboll, med 123 mål för Östers IF. Tre år i rad vann Mattsson den allsvenska skytteligan innan han blev proffs i Tyskland. Först gick han till Fortuna D%uFFFDsseldorf, sedan till Bayer Uerdingen. "Lill-Damma" blev Östers fjärde proffsspelare. 1975 gjorde han smått fantastiska 31 mål i allsvenskan, en notering som endast överträffas av Svarte Filip Johansson som 1924-1925 gjorde 39 mål. 
Mattsson var under slutet av 90-talet Tipselittränare i Öster, men kastades in i hetluften på allvar när Bo Axberg lämnade tränarjobbet. "Lill-Damma" ansvarade för Östers A-lag under det tuffa 1999, och såg på så sätt till att ÖIF kvalade in till Superettan.

 
Fakta om Jan "Lill-Damma" Mattsson:
Föd: 17 april 1951
Position: Forward
Proffsklubbar: Fortuna D%uFFFDsseldorf 1975-1976, Bayer Uerdingen 1976-1981
Meriter: Svensk mästare 1981. 
Allsvensk skyttekung: 1973, 1974 och 1975.
Allsvenska matcher: 210
Allsvenska mål: 123


Harry Bild
Harry Bild var etablerad i landslaget, och fick 1963 guldbollen för sina insatser i blågult och IFK Norrköping. Han blev sedermera proffs i först FC Z%uFFFDrich, och sedan Feyenoord. Sommaren 1967 var Harry på besök i Växjö, där han och hustrun Maud träffade på Stig Svensson på Grand.


Vid den här tiden var Harry Bild en storstjärna, med 39 gjorda mål på 52 matcher för Feyenoord från Rotterdam. Den lördag då han träffade på Stig Svensson öppnades en dörr på glänt, om att Harry kanske skulle kunna tänka sig att återvända till Sverige igen.


- Blir det några öppningar för hemflyttning redan i höst så slå en signal, lät Stig meddela.
Sagt och gjort. En vecka senare hörde Bild av sig till Svensson. Feyenoord hade för avsikt att köpa in en jugoslavisk landslagsspelare, och dåtidens regler tillät endast en utlänning per lag, och svensken var därför beredd att lämna Rotterdam för Växjö.
En Österdelegation med Stig Svensson i spetsen begav sig till Holland, där förhandlingssituationen var något ojämn. Feyenoord företräddes av inte mindre än fem personer: ägaren, ordförande, klubbdirektören, tränaren och en spelare som skulle lotsas in i klubbledningen efter den aktiva karriären.


Ursprungspriset var 100 000 gulden, men hastigt och mindre lustigt höjdes köpesumman till 115 000 gulden. När Stig Svensson hotade med att omedelbart lämna förhandlingsbordet sänktes summan till 100 000 gulden igen, vilket motsvarade 142 000 kronor. En avsevärd summa på den tiden. Affären gick i lås, och Harry Bild blev spelklar till seriefinalen mot Halmia. Till den matchen kom 21 000 åskådare, och Bild började betala av direkt genom att göra ett av målen i matchen. Lite senare gjorde han båda målen i den första kvalmatchen mot Sandviken när Öster skaffade sig ett utmärkt läge inför den nu historiska Bragematchen.
 

Som spelare var Harry Bild känd som en okuvlig fighter. Han hade en makalös förmåga att få med sig bollen och avsluta med rykande skott - som allt som oftast resulterade i mål. Även i Öster gjorde Bild många mål. Mellan åren 1968-1973 svarade han för 42 mål på 113 allsvenska matcher.
Storvärvningen av Harry Bild bidrog till att på allvar sätta Öster på den svenska fotbollskartan. Det är lätt att tänka framförallt på det allsvenska avancemanget och guldåret 1968, men Bilds betydelse för Öster var större än så. Så här skriver Stig Svensson i sina memoarer:
"Öster låg illa till i Allsvenskan 1970. I bortamatchen mot Åtvidaberg var laget i underläge med 2-0 och division 2 grinade oss sannerligen i ansiktet. Harry vände matchen med två snabba mål och till slut fick vi oavgjort och kunde därmed säkra en plats också i 1971 års allsvenska. Harry Bild hade sannerligen betalat sig." 

 

Fakta om Harry Bild: 

Född: 18 december 1936 

Position: Högerinner 

Proffsklubbar: FC Z%uFFFDrich 1964-1965, Feyenoord 1965-1967 

Allsvenska klubbar: IFK Norrköping, Östers IF 

Allsvenska matcher för Öster: 113 Allsvenska mål för Öster: 42


Tommy Svensson
Tommy Svensson debuterade i Östers A-lag 1961, bara 16 år gammal. Han kom med i A-landslaget i slutet på 60-talet och fick även vara med i VM 1970. Under den turneringen korades bäste spelare i varje lag och de som blev utsedda blev som belöning avbildade på varsin byst. Av den anledningen står Tommy Svensson staty på Aztekastadion i Mexico City.
Efter att ha tackat nej till lockbud från Anderlecht 1970 skrev han året efter på för belgiska Standard Liege. När han återvände till svensk fotboll hamnade han på nytt i Öster. Tommy slutade som spelare 1978 och tog då över som lagledare efter pappa Stig. 
På 80-talet tog tränarkarriären fart på allvar via Alvesta och norska Tromsö. Tommy blev efter det mycket omtyckt förbundskapten för det svenska landslaget och förde Sverige till VM-brons 1994.
Tommy Svensson belönades med Guldbollen 1969.


Bertil Bäckvall
Genom åren har Östers IF haft många duktiga och betydelsefulla tränare. En av de som spelade störst roll när Öster förvandlades till en liten klubb till en elitklubb är Bertil Bäckvall. Bäckvall var under sju säsonger en duktig och populär vänsterytter i AIK. Han gjorde 116 matcher och 32 mål för solnaklubben. 1958 lämnade han dock Solna för att istället flytta till Växjö där han blev tränare för Öster, som då låg i division III. Under de två första åren var Bertil Bäckvall spelande tränare i föreningen. Under hans ledning påbörjade Östers IF sin klättring uppåt i seriesystemet, tills man 1961 nådde allsvenskt kval mot Djurgårdens IF. Den gången gick det inte vägen, men man visste nu vad som krävdes för att ta sig hela vägen. Bertil Bäckvall lämnade Öster 1963, men trots det fanns han på plats när ÖIF 1967 tog det historiska steget till Allsvenskan. Han tränade nämligen kvalmotståndaren IK Brage. I Östers programblad mot AIK i början av april 2006 intervjuades Bertil Bäckvall: - Jag hade verkligen fin kontakt med Stig Svensson, styrelsen och grabbarna i laget. Jag stormtrivdes i Öster och Växjö. 

 

Fakta om Bertil Bäckvall
Född: 22 februari 1923
Moderklubb: Sandsborgs IK
Klubbar som spelare: Sandsborgs IF, Hammarby IF, AIK, Hagalunds IS, Östers IF
KLubbar som tränare: Hagalunds IS, AIK, Östers IF, Kalmar FF, IK Brage, Krylbo IF
A-landskamper: 2

Björn Andersson
Stig Svensson hade 1970 återigen hittat en stor fotbollstalang i Skåne. Denna gången värvade han en yngling från Perstorp med namnet Björn Andersson. Björn blev snabbt bofast i Östers startelva på högerbacksplatsen. 1972 hade dåvarande förbundskapten också upptäckt Björn som fick göra landskampsdebut mot Danmark. Det skulle bli ytterligare 27 landskamper innan han fick lägga skorna på hyllan efter flera skador. VM 1974 Efter VM-turneringen 1974 i Västtyskland hade storlaget Bayern München fått upp ögonen för den moderne backen från Öster. Bayern värvade Björn till säsongen 1975 och hade han inte blivit nersparkad och utburen på bår i Europacupfinalen mot Leeds hade det säkert blivit mer än tre säsonger i den tyska storklubben. Tillbaka till Öster Björn återkom till Öster sommaren 1977 och 1978 var han med om att vinna SM-guld för Öster. Björns höstsäsong på mittfältet i Öster 1978 var åter i landslagsklass. Hans aktiva karriär avslutades i Öster 1979 efter en skadefylld säsong där han endast deltog i sex matcher. Nu är Björn bosatt i München och återfinns i Bayern Münchens tränarstab med inriktning på att få fram unga talanger till Bayerns A-lag