Segers mål ledde väg till ny seger

Trots ett nästan totalt spelövertag hade vi inte skapat något riktigt farligt före paus i hemmamatchen mot Örebro, men det skulle ändras efter paus. Ett jätteläge bara sekunder in på andra följdes av David Segers ledningsmål minuterna senare. Sedan fortsatte det vara ovisst tills Rodic snyggt spikade igen matchen minuten före full tid.

Gabrielsson, Rodic, Johansson, Varmanen

79' Rodic (Mörfelt)
86' Varmanen (Ljung)
89' Gabrielsson (Aliev)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Discoveryplus.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi hade bra kontroll i första, men nådde inte fram i intensitet och tempo, och fattade inte rätt beslut i sista tredjedelen.

Sista halvtimmen visade de att de är ett bra lag och satte oss på prov, och då fick vi också visa att vi har en fart i våra omställningar som vi inte fått chansen att visa tidigare i år.

Vi hade sju chanser i matchen som jag ser som riktigt bra chanser. Vi var tvungna att vara tålmodiga i första, för de var lite försiktiga så vi var var tvungna att hitta tid för våra egna lägen.

I paus  sa vi bara att vi behövde snäppa upp det lite till, inte ändra något men dra upp några procent till och ta på skottskorna. Det såg vi effekt av omedelbart, den effekten vi fick med Segers mål och Alievs läge som målvakten gör en jätteräddning på, vi kunde stängt matchen redan där.

Men sedan blir det tufft, Superettan är ju en speciell serie och vi har sett många kryss redan. Örebro må ligga i botten men de spelade inte så, särskilt i andra halvlek. Jag är jättenöjd med poängen, de snygga målen och lagets samspelthet.

Nu har vi en snabb omställning till en tuff bortamatch på en svår plan, och börjar sikta mot Sandviken direkt."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Vi bjöds på en avvaktande matchbild inledningsvis på Visma Arena, där en detalj som ändå stack ut var ett snyggt samspel på vänsterkanten mellan Adam Bergmark Wiberg och Lukas Bergquist, som piskade in ett rappt inlägg från vänsterkanten som tyvärr målvakt Påhlsson kunde plocka innan det nådde fram.

I sjunde minuten stack så gästerna upp genom pigge Barsoum, som hittade en bra boll fram mot Backman som var på väg att ta sig loss (med ständigt farlige Holmberg med inne i mitten) men väldigt bra hemjobb (precis på rätt sida av att bli avblåst) av Manasse Kusu gjorde att det bara slutade med en ÖSK:are reklamskylten.

Sju minuter senare borde vi kunnat få ut mer när Adam Herdonsson fick en bra boll från David Seger och vände sig förbi en försvarare innan han spelade in i straffområdet mot Albin Mörfelt som tyvärr tagit ett steg inåt och inte nådde bollen innan en försvarare kunde rensa den.

Öster bet sig sedan kvar runt ÖSK:S mål och bara minuten senare kom ett nytt bra läge när Kusu svepte en bra boll framåt som Mörfelt nådde högst på men inte kunde få mer kraft i nicken än att målvakten kunde ta avslutet.

Även när öster släppte upp Örebro lite kändes det ganska tryggt, och ofta avsiktligt som i 18e minuten när Seger kunde sno en passning utanför eget straffområde och snabbt få bollen till Adam Bergmark Wiberg som hade tre men med sig i omställningen mot drygt två motståndare, men valde eget avslut från straffområdeslinjen upp mot övre etage.

Halvvägs in i halvleken bjöds vi så på flera fina exempel på vad högerkanten kan. I två anfallsvågor rullade man upp de vitsvarta efter noter, och det andra kunde mycket väl resulterat i ett ledningsmål om sistabollen inte hamnat halvmetern bakom Bergmark Wiberg som på något sätt ändå fick ut benet och fick till ett avslut strax utanför högra stolpen.

Det har ju varit mycket snack om korta uppspel från målvakten i och med de senaste dagarnas grova fadäser i Allsvenskan, men i 25e minuten såg vi ett skolboksexempel på hur det ska fungera. Trots hög press av motståndarna rullade Wallinder bollen ut mot hörnflaggan på Bergquist, som såg väldigt nedstängd ut av jagande ÖSK:are men såg Seger som tagit löpning ut mot kortlinjen och fick bollen för att snabbt förpassa den upp på ABW som nu fick mycket yta i mitten och rullade vidare på Daniel Ljung som skickade vidare till Mörfelt som avancerade upp mot straffområdet och var nära att nå in med bollen på Aliev men en modig satsning av ABW:s kusin Niklas Bergmark styrde istället bollen precis förbi högra krysset ut till hörna.

Mörfelt var sedan nära att spräcka nollan i andravågen efter hörnan när han avslutade stenhårt men i högra stolpens utsida.

Minuten innan halvtimmen spelad trodde nog alla att gästerna skulle få frispark efter att Kusu och Seger gemensamt sprungit ner en stackars ÖSK:are, men domaren (som dittills knappast tagit någon om ens en frispark) lät spelet gå och efter någon sekunds förvirring kunde Seger hitta en bra boll upp på Mörfelt som stack 20 meter och sedan sökte en passning framåt på en helt fri Bergmark Wiberg och endast en eminent glidtacklande brytning av Crona stoppade ett friläge.

Sedan följde en knapp kvart där Öster fortsatte dominera bollinnehavet men inte kom till lägen innan Öster minuterna före paus radade upp ett par hörnor, dock även dessa utan att riktigt hota. I andra stopptidsminuten kom dock ett riktigt bra läge när Mattis Adolfsson lyfte en av sina patenterade höga snöbollar upp mot offensivt straffområde och Alibek Aliev gjorde ett jättejobb när han tog sig in och kom till avslut som han skickade centimeter förbi vänstra stolpen.

ANDRA HALVLEK

I halvtid sa coach Martin till grabbarna att ta på sina "shooting shoes", och det var nära att ge utdelning omedelbart. Bara tjugo sekunder hade gått efter paus när Seger lyfte upp en fin boll på Bergmark Wiberg som trampade runt till vänster och levererade en perfekt boll in på Aliev som avslutade med en distinkt utsida men målman Påhlsson stod för en jätteräddning när han fredade sitt nät.

Två minuter senare fick vi så se ett mönsteranfall, som inleddes med att en pressad Seger nere vid egen hörnflagga slog en öppnande boll över på Herdonsson, som via ett par kumpaner tog upp bollen längs högerkanten innan den arton sekunder senare nådde samme Seger precis utanför offensivt straffområde som klippte till och borrade in bollen i högra burgaveln.

I 58e minuten var det sedan nära två gånger om när Herdonsson sickade en bra boll upp i mitten på Aliev som försökte nå en helt ren Bergmark Wiberg men förstapassen studsade på hälen på Crona och i andraläget slog Aliev bollen lite för brant och McCue kunde precis få fram tån och stoppa den.

Situationen mynnade ändå ut i en frispark från långt håll (dryga 30 meter) som Bergmark Wiberg utan att blinka skickade stenhårt precis utanför högra krysset.

Tre minuter senare drog ABW upp ett snabbt anfall genom mitten och skickade ut bollen på Mörfelt, som vände in bra men fick passningen in i mitten lite Bakom Aliev som fick kämpa för att nå den och inte fick någon riktig kraft i avslutet som gick på målvakten.

Efter att Öster blivit lite fega och släppt tillbaka närkingarna in i matchen kom också gästernas bästa chans kvarten före full tid. Ständigt farlige Kalle Holmberg vände om två gånger innan han skickade ett avslut som tvingade Wallinder att visa att han är en av seriens absolut bästa målvakter, och när Bark trodde han skulle slå in returen fanns en välplacerad Herdonsson där och skickade undan bollen.

Efter tio minuter där Öster sedan tagit över spelet igen, men inte hotat framför mål, hettade det sedan till i slutminuterna. I 87e minuten lyfte Herdonsson (nu som offensiv mitt efter att Ljung gått ut) en fantastisk boll på Rodic som måste precis ha hållt sig på rätt sida men satte försöket att tunnla målvakten på dennes häl.

Nu var det dock spel mot ett mål och bara minuten senare hittade Bergmark Wiberg upp med bollen på Rodic, som vände bort sin försvarare och denna gång lyfte bollen över målvakten via ribban till 2-0.

Där var förstås matchen avgjord men gästerna försökte ändå och hade något avslut på Wallinder, men matchens sista riktiga läge var ändå en låg boll in från Bergquist mot Oskar Gabrielsson framför mål som rensades till hörna i andra stopptidsminuten, innan klacken kunde sjunga ut matchen till tonerna av "Napoli 87".