Vändning gav cupseger

Trots stort spelövertag för Öster var det Västerås som tog ledningen i Svenska Cupens andra omgång. Två mål på mindre än en minut - av lagkapten Persson och Månz Karlsson - vände ändå matchen och ett straffmål av PPA fastställde slutresultatet.
Smolk i glädjebägaren var att Johan Andersson fick bäras av med hjärnskakning efter en närkamp.

VÄSTERÅS SK - ÖSTERS IF 1-3 (0-0)
51' 1-0 14
68' 1-1 Persson
69' 1-2 M Karlsson
83' 1-3 Piñones-Arce (strf)

Publik: 954

Öster spelade med:
Nadj
S Karlsson - M Karlsson - Andersson - Bojent
Henningsson - Persson - Elvby - Zlojutro
Gero - Piñones-Arce

38' Nurkic (Andersson)
64' Söderberg (Henningsson)
82' Ferizi (Gero)

På bilden är Månz på väg att slå in 1-2. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

Svenska Cupen 2013-14 inleddes för Östers del med match på Södertälje fotbollsarenas snyggare syskon Swedbank Park i Västerås. Öster visade direkt att man inte tänkte underskatta motståndet, och i tredje minuten var det mycket nära att man spräckte nollan. En frispark ledde till en stenhårt avslut som VSK-målvakten Adrian Forsgren - som måste gjort en av sitt unga livs bästa matcher - styrde upp i luften, och kunde se nickas undan på mållinjen på vägen ner. Tre minuter senare var det nära igen när Stefan Karlsson stack fram en perfekt yttersida mellan VSK-backarna till en Henningsson som kom i full fart, men fri med Forsberg avslutade rakt på denne. Strax därefter visade Alhaji Gero prov på sina känsliga fötter med en delikat grävlyftning över två försvarare, som ingen anfallare nådde på men som ändå tvingade Forsgren att rensa och ledde till en ny period av Österpress.
    I elfte minuten skulle så hemmalaget skapa sitt första riktiga läge, och det såg faktiskt ut att bli riktigt farligt. Wallén lyfte ut en bra löpboll till Salimi på vänsterkanten, som jobbade sig inåt i banan, och när hans avslut täcktes kunde Andreas Östling klippa till på returen och tvinga Nadj till en påpasslig räddning nere vid vänstra stolproten.
    Knappa kvarten in fick VSK-Forsberg stå för en fantastisk räddning. Bojent lyfte in en boll precist på Pablo, som fick bra träff med huvudet från nära håll men målvakten lyckades på något sätt få ut handen och rädda, och när returen nådde Gero blev han resolut omhändertagen av försvaret utan att få domslutet med sig. Därefter stod lagen för några halvlägen vardera innan två nya jätteräddningar av Forsgren höll hemmalaget kvar i matchen. I 26e minuten klippte Månz Karlsson till på volley på ett inlägg från högerkanten, men målvakten hann på något sätt stöta ut bollen till hörna trots att den var både hård och välplacerad. Fem minuter senare var det dags för en dubbelräddning. Först klev Zlojutro in från vänster och tog ett bra avslut som Forsgren hade lite flyt när hans räddning rullade längs med mållinjen utan att någon kunde trycka in, och sedan fick han göra en ny T-räddning efter att Gero osjälviskt spelat bak bollen till Zlojutro som fick på en jätteträff men ändå bara kunde kvittera ut en hörna. Bara minuten senare stod Forsgren dessutom för ännu en bra insats när Piñones-Arce rann genom på en fint framlyft boll, men även han fick se sig lurad på nätkänning av den storspelande VSK-målvakten.
    Därefter tappade matchen tempo av en obehaglig anledning. Utan att någon först förstod det blev Östers mittback Johan Andersson liggande efter en närkamp, och kunde inte ta sig av plan för egen maskin. Senare konstaterades hjärnskakning och Andersson som förstås inte kunde fortsätta fick ersättas av Elmin Nurkic.
    Fem minuter före paus fick Öster en frispark någon meter utanför straffområdet sedan Elvby gjorts ner, men trots att Zlojutro placerade den hårt mot vänstra krysset kunde Forsgren än en gång se till att vara i vägen och avvärja till hörna.
    Halvlekens slutminuter skulle bjuda på två lägen från hemmalaget, som förmodligen piggades upp av att ha lyckats hålla tätt under en hårt ansatt första halvlek. Först lyftes bollen i 44e fram mot Simon Johansson som var på väg genom, men bra täckning av Österförsvararen bromsade anfallaren så Nadj hann först på bollen. På två minuters stopptid var det sedan bara marginaler som skiljde Östlings snyggt knorrade skott från att gå in i högra krysset istället för att som nu sticka precis utanför kryssribban.

I andra halvlek tog det några minuter innan spelet varvade upp, men i 48e minuten kom i alla fall ett avslut strax över från Gero efter en hörna. Minuten senare försökte Zlojutro efterlikna Magnus Erikssons konstmål från i söndags, men från både längre avstånd och knappare vinkel fick han inte bollen på mål.
    Sedan tappade Öster in hemmalaget i matchen, något som straffade sig nästan direkt. På en högerhörna rullades bollen bak till Andreas Östling, som ostörd kunde sikta och placera bollen genom horden av spelare i straffområdet i bortre burgaveln och ge division ett-laget ledningen och hopp om en bra skalp.
    Målet tvingade Öster att flytta upp sina positioner än mer, och minuten före timmen höll det på att straffa sig. Patrick Wallén fick utrymme för en av sina djupledslöpningar på en rensning, och tvingade Nadj att och lyfta undan bollen precis framför anfallaren en bit ut på plan. Minuten senare trodde Öster istället sig ha kvitterat när Pablo efter tumult i hemmalagets straffområdet kunde forcera in bollen i mål, men fick istället se sig varnad. Med 25 minuter kvar låg tvåan i luften, när Johansson skar genom plan och petade in bollen perfekt till Wallén som såg ut att nå den men lurades av Nadj som i sista sekund kunde nå först och styra undan bollen.
    Tre minuter senare skulle det ändå till slut släppa. Lite ur tomma luften hamnade en retur hos Johan Persson som klippte till stenhårt upp i nättaket och inte gav hemmamålvakten någon chans att förlänga nollan.
    Målet måste ha skakat om Västerås, för innan någon hunnit tänka efter kom nästa. Månz Karlsson spelade in Bollen till PPA, på vars avslut Forsgren hann rädda. Returen gick till Elvby som placerade den nere i stolproten men någon centimeter för långt till vänster men på andrareturen visade Månz ingen nåd utan drog upp bollen hårt på nästan samma punkt som lagkapten Persson nyss försökt skjuta hål på.
    Efter vändningen tilläts Västerås åter hålla i mer boll, men hittade inte in i några farliga situationer utan tog mest avslut utifrån eller lyfte in bollar som Nadj utan bekymmer kunde plocka. Istället var det Öster som skulle få nätkänning även nästa gång. Nadj rensade med elva minuter kvar en boll upp på mittplan, som Gero nickskarvade vidare till PPA som tog en minutiöst timad löpning och avslutade i mål - men efter att assisterande hittat en offside. Piñones-Arce skulle ändå få näta till slut. I 83e minuten lyfter just inbytte Ferizi bollen mot en medspelare inne i VSK:s straffområde, men bollen stoppades med handen av 1-0 skytten Östling och domaren pekade omedelbart på straffpunkten. Därifrån väntade PPA ut Forsgren och kunde kallt slå in bollen i målburens tomma högersida.
    Tvåmålsunderläge mot ett Allsvenskt lag borde verkligen knäckt vilket division ett-lag som helst, men istället gav Västerås allt de sista minuterna. Bara två minuter efter 1-3 var inbytte Zarifnejad ytterst nära att reducera med ett skruvad avslut strax utanför vänstra krysset, och i fjärde stopptidsminuten hann Simon Johansson än en gång sånär genom men Zlojutro jobbade bra defensivt, hann före och kunde täcka ut bollen till inspark.

En mer spännande match än väntat, men mycket värdefullt att även nästa år få spela cup-gruppspel. Även fint att få se spelarna göra kullerbytta framför den tillresta klacken, som inte hade fyllt upp en normal avbytarbänk - men likafullt hördes mest på Swedbank Park denna onsdagskväll.