Stort fall framåt mot AIK

Trots ny förlust har Öster en del att glädja sig åt efter 2-3 mot AIK. Spelet var på plats igen och laget visade en helt annan vilja än mot Åtvidaberg senast. På slutet var hemmalaget mycket nära att få in kvitteringen efter såväl en missad straff, en Paveystyrning i ribban som en jätteräddning av Stamatopoulos i matchens sista sekunder. Tyvärr räckte ansträngningarna inte till kvittering, men grunden för nya poäng ser åter ut att vara på plats.

ÖSTERS IF - AIK 2-3 (1-2)
8'   0-1 Bahoui
10' 1-1 Pavey
33' 1-2 Lorentzson
57' 1-3 Igboananike
62' 2-3 Piñones-Arce

81 Blomqvist-Zampi (Bojanic)

Öster visade med en gång att spelet mot Åtvidaberg var en engångsföreteelse och skapade redan i tredje minuten en bättre chans än man hade på hela förra matchen. Zlojutro fick en cross från Karlsson och la bak bollen till Velic , vars skott AIK-försvaret kunde avstyra till hörna. På hörnan testade Öster en kort variant som var nära att lyckas när Darijan Bojanic avslutade nere vid stolpen, men AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos var med bra och räddade.

Därefter flyttade gästerna upp spelet, och i sjätte minuten kom Öster undan med andan i halsgropen. Nadj skulle rensa men slog bollen rakt på Igboananike, men studsen som kunde hamnat var som helst gick ut till inspark. Minuterna senare var turen som bortblåst. Johan Persson drog på sig ett gult kort - som innebär avstängning mot Kalmar - för en hög spark som såg ut att gå i luften framför Goitom och den resulterande frisparken petades till Nabil Bahoui som via stolpen prickade in sitt första ligamål för AIK.

Öster var dock som nämnts ett helt annat lag än i måndags och redan i nästa anfall gjorde PPA ett hårt jobb och slet fram ett inkast som skulle löna sig. När Bojent fick tillbaka bollen efter inkastet lyfte han nämligen in den framför mål där Velic och PPA fick den mesta bevakningen men Kenny Pavey kunde stöta in kvitteringen i nät. Därefter skapade Öster två anfall som slutade i helt ofarliga hörnor.

Dryga kvarten in i matchen såg det riktigt farligt ut när Martin Mutumba kom rejält fri, men Stefan Karlsson jobbade effektivt in luckan och vann boll, bara för att belönas med att bli vräkt över ända av en besviken Mutumba.

Med en fjärdedel spelade av matchen fortsatte Östers kanter skapa. Först jobbade Zlojutro bra ute på vänsterkanten och lyfte in mot Pavey som såg ut att få en armbåge i ansiktet när han skulle avsluta. Minuten senare var det Paveys tur att avancera längs sin kant, och på inlägget fick vi se en inte helt övertygande AIK-rensning som sånär kunde gått på eget mål istället för till hörna. Bara minuten senare var det nära åt andra hållet, när Igboananike drog av ett smygskott precis utanför Nadjs högra stolpe.

Matchen fortsatte pendlade, både Zlojutro och Goitom hann avsluta högt över innan den förstnämnde strax före halvtimmen stack förbi och slog ett lågt inlägg som oroade gnagarförsvaret. Trots detta var det gästerna som minuterna senare skulle ta ledningen. Lorentzson fick tillbaka bollen från Bahoui och avslutade i en poetiskt vacker båge över Nadj in i vänster burgavel.

Pavey fortsatte vara inblandad i mycket, och var inte helt nöjd med den stundtals bryska behandling han vid ett par tillfällen före paus fick av Majstorovic. Halvlekens sista chans tillföll ändå gästerna - Henok Goitom visade fin känsla när han i en rörelse ryckte förbi sin försvarare men en mindre fin fot när han lyfte avslutet upp på andra etage.

Andra halvlek inleddes lugnare, men fyra minuter in hamnade Igboananike i bra läge efter en klackframspelning. Försvaret kunde dock rensa ut till en resultatlös hörna. Tre minuter senare var det Nadjs tur att gripa in när han var med bra och täckte ett hårt volleyavslut från nära håll.

AIK tog över mer av spelet efter paus, och fem minuter senare skulle det löna sig. Öster slarvade bort bollen på mitten, och en snabb omställning via Goitom och Mutumba avslutade med ett stenhårt avslut precis invid första stolpen från Igboananike.

Öster var trots detta inte beredda att ge sig, och skapade bara minuten senare ett bra läge när Mario Vasilj fick bollen strax utanför Stamatopoulos högra stolpe och slog den inåt bakåt där den stannade på vad som inte kan ha varit annat än Igboananikes vitt utsträckta arm, bara för att få se domaren signalera för - inspark. Minuterna senare fick Månz Karlsson bra träff med pannan på en hörna, och försvararen som kom i vägen styrde bollen ut till Vasilj, som inte alls fick träff utan avslutade högt över.

Trots stenhårt jobb hade Pavey fortfarande energi kvar. Minuten över timmen var han med uppe på en omställning, men lyfte inlägget för nära målvakten som kunde plocka ner det. Två minuter senare satt inlägget - trots att han inte såg ut att titta upp - desto bättre, perfekt på foten på en fri Piñones-Arce som fick drömträff på volley och hela arenan kunde bara njuta av bollbanan in i burgaveln.

Dryga tio minuter senare kom ett nytt högerinlägg - denna gång från Stefan K - på Pablo, som föll i närkamp med Majstorovic och till skillnad från senast Pandzic dömde Öster fick straffen med sig. En straff som Zlojutro slog, men inte bättre än att Stamatopoulos kunde göra en trygg räddning.

Matchen tog fart med Östers kvitteringsjakt, men trots mycket boll dröjde det till 88e minuten innan det blev riktigt farligt. Zlojutro ryckte och slog en brant boll mot Pavey, som vräkte sig handlöst och styrde bollen upp i ribban och ut - något som tog huvudpersonen en stund att inse efter tämligen brysk uppvaktning från Atakora under avslutet.

Mitt i Östers jakt var Igboananike i första stopptidsminuten nära att spika igen matchen. Efter ännu en bortslagen österpassning kom han fri på vänsterkanten, och knorrade bollen snyggt runt Nadj mot bortre, men Östermålvakten nådde ut med fingerspetsarna och kunde toucha ut bollen till en ineffektiv hörna. Istället skulle Öster i matchens sista sekunder vara ytterst nära att kvittera. Steffi lyfte in en boll som Söderberg nickstyrde vidare mot bortre stolpen där både Velic och Blomqvist-Zampi kom stormande, men Velic nådde inte bollen och Stamatopoulos hann ner precis framför Blomqvist-Zampi och kunde styra ut bollen till en resultatlös hörna.

Rättelse: redaktionen ber så hemskt mycket om ursäkt för att vi blandade ihop Zlojutro och Matteo i beskrivningen av matchens sista anfall, och ursäktar oss med att deras svallande hårmaner såg lika ut i grådiset och brådskan.

Se presskonferensen efter matchen:

Kenny Pavey om dagens match:

Bildspel från matchen, alla bilder av Andreas Nilsson/bilderna.it:

Kenny Stamatopoulos lyckas få frispark med sig i den här situationen.

Kenny Pavey togs hårt av Atakora i samband med sin ribbträff på slutet och trodde först bollen hade gått i mål.

Daniel Majstorovic trycker ner Pablo Piñones-Arce som fick straffen med sig.