Stark seger i palmernas stad

Öster malde ner Trelleborg

Med två poängförluster bakom sig och 2-0 i ryggen var det efter dryga halvtimmen inte mycket som talade för Öster på Vångavallen. Nu fanns dock tilltron till det egna spelet igen, och med ett stundtals riktigt vackert passningsspel malde man ner skåningarna och kunde vända till 2-3.

85 Blomqvist-Zampi - Söderberg

Trots fina förutsättningar - mild sommarkväll och fin gräsmatta - tog det ett tag innan något lag kom till vettigt anfall, och precis som i mötet på Värendsvallen i våras var en olycklig Öster-hands bland det första som hände. Den här gången var Alexander Nadj betydligt närmre att rädda, men Zoran Jovanovic slog straffen alltför hårt och hemmalaget ledde efter åtta minuter matchen.
Bara sekunder efter trodde de flesta på Vångavallen att Öster hade kvitterat när Söderberg styrde in ett Nurkic-inlägg, men linjedomaren dömde bort målet för offside. Minuten efter var det ånyo nära när Persson revs ner strax utanför straffområdet, men Azinovic kunde styra ut Nurkic välplacerade frispark till (en resultatlös) hörna.
Så småningom återvände Öster alltmer till det vackra kortpassningsspel de stundtals skämt bort oss med, och i 19e minuten borde det kunnat ge utdelning. Vidarsson spelade fram Stefan K, som hade tre rödblå med sig inne i straffområdet men lyckades slå passningen bakom samtliga. Fem minuter senare var det nära igen, när Johan Persson sköt ett till synes missriktat skott, som ändå var nära att styras in av Söderberg.
I 28 minuten var hemmalaget ytterst nära att utöka, när Johan Persson rasade ihop på mittfältet och Magnus Andersson fick fri lejd rakt upp genom Österförsvaret, men hans stenhårda skott slank strax utanför. Någon minut senare var det nära igen. när Tobias Malm tog en löpning från eget straffområde tvärs över plan, men hade inte riktigt kraft att avsluta efter rushen och Nadj kunde enkelt plocka skottet. I nästa anfall var det Anderssons tur att försöka, och han fick till något av en drömträff rakt upp i Nadjs Vänstra kryss.
Öster fortsatte försöka, och åtta minuter före paus hade man än en gång oflyt med flaggan. Vidarsson spelade fram Söderberg, som trots att han rundade sin försvarare blev avblåst för offside. Några minuter senare var Henningsson nära när Velic spelade fram honom i bra läge, men målvakten hann före. I momentet efter gick det bättre - om än lite oväntat - när Persson ur tomma intet klippte in reduceringen vid Azinovic högra stolpe.
Öster hann med en chans till före halvtid, men samarbetet Nurkic/Söderberg nådde inte riktigt ända fram.

Andra halvlek började lika avvaktande som första, och när något väl hände i 52 minuten var det Jovanovic som slank genom, men skottet slutade i burgaveln istället för att punktera matchen. Minuten efter var det nära igen när Borges ryckte ur offsideläge, men avväpnades av Österförsvaret.
Fem minuter senare skulle kvitteringen komma. Steffi rullade fram en Alex Henningsson i "Kapten Blod"-bandage, och när försvararen stoppade inlägget var Henningsson snabbast på returen och nickade in bollen till Denis Velic som med huvudet kunde pricka in sitt sjätte mål för året.
Trots fortsatt dröjde det nästan tio minuter till nästa farliga läge. Denis Velic lyfte fram en boll mot Wihlborg, som var mycket nära att nicka(!) in ledningsmålet. Och gästerna fortsatte pressa för segern. Knappa minuten efter spelade Söderberg fram Henningsson, som knorrade bollen bara någon centimeter utanför Azinovic högra stolpe.
Några minuter senare borde det (för minst andra gången) varit straff för Öster, när Koroma trasslade till det helt på egen hand, snubblade och tvingades stoppa bollen med armen inne i straffområdet, men domare Kanerva såg inget fel med det.
Öster fortsatte ligga på, och Henningsson var de följande minuterna nära vid två tillfällen. Först med ett avslut som gick rakt på Azinovic, och minuten senare på ett lågt inlägg från Bojent som Alle var nära att stöta in i mål.
Med åtta minuter kvar var det nära igen, när Söderberg ryckte i en av sina patenterade löpningar, men Azinovic störde perfekt och anfallet blev bara till en passning till Hellgren som en försvararfot kunde blocka utan problem.
Målet skulle ändå komma, men det dröjde tre minuter till. Kapten Velic såg en lucka, tog ett par kliv inåt i plan och drog iskallt in segermålet nere vid Azinovic högra stolpe. Efter målet kom Matteo Blomqvist-Zampi in, och var i 88 minuten mycket nära att spika igen matchen på ett friläge, men drog bollen någon decimeter över ribban.

Precis som i våras en blytung vändning mot Trelleborg, och förhoppningsvis med lika positiv effekt som vändningarna i våras. Läget inför BP-matchen ser dock svårt ut med både Velic och Vasilj avstängda, men Hansen/Björklund kan förhoppningsvis hitta en lösning även på detta dilemma.

Text: Support1930