Söderberg fixade Östers första seger

Freddy Söderberg slår in segermålet i 86 minuten, framspelad av Darijan Bojanic.

Öster fortsätter ta viktiga poäng i slutet av matcher. Mot Syrianska stämde spelet långa stunder inte alls, men i 86 minuten kunde Söderberg rulla in matchens enda mål efter en snygg framspelning från Darijan Bojanic.

SYRIANSKA FC - ÖSTERS IF 0-1 (0-0)
86' 0-1 Söderberg

Publik: 2158

Östers startelva stod för två förändringar jämfört med senast.
Nadj
S Karlsson - M Karlsson - Robledo - Nurkic
Pavey - Persson - Elvby - Zlojutro
Velic - Piñones-Arce

72 Bojanic (Zlojutro), Söderberg (Piñones-Arce)
88 Vasilj (Pavey)

Öster stod för de första anfallen på konstgräset i Södertälje, men hemmalaget skulle snart ta över. Fem minuter in i matchen inleddes Syrianskas första anstormning. Rajalakso ryckte ute på vänsterkanten och tvingade Pavey styra undan inlägget till hörna. Denna nickade undan av Månz Karlsson, men följdes snabbt av flera andra, ständigt farliga med långe Dinko Felic i mitten.

Öster lyfte sig, men i det böljande spelet utgjorde Rajalakso och Touma ständiga orosmoment för Österförsvaret. Kvarten in i matchen var Rajalakso mycket nära att nå ett inlägg från Demirtas tätt framför mål, men Stefan Karlsson kunde trots en armbåge i ansiktet nicka undan bollen.

En fjärdedel in i matchen var Öster ändå ytterst nära att ta ledningen. Johan Persson bröt ett uppspel och spelade fram Pavey, som gick för skott men inte fick bättre träff än att det blev till en perfekt passning till en misstänkt offsidestående Velic. Denne stod upp trots en brutal tvåfotstackling från hemmamålvakten Dwayne Miller (som mycket väl kunde gett målchansutvisning), hann upp bollen men avslutade ur obefintlig vinkel i burgavelns utsida.

Dwayne Miller satsar hårt mot fötterna på Velic och kunde mycket väl fått rött kort.

Fem minuter senare såg det ånyo farligt ut, när Chanko föll lätt i en duell mot Vlado och Touma försökte placera in frisparken som Alexander Nadj dock kunde plocka utan större bekymmer.

Östers försvar hittar fortfarande inte riktigt varandra. Många risker uppstår genom felriktade passningar bakåt och med sex minuter kvar till paus kunde en enkel kommunikationsmiss ställt till det. Syrianska kom runt på högerkanten och fick iväg ett mycket beskedligt inlägg rakt mot Nadjs famn, men som Robledo nickade ut till hörna istället för att släppa till målvakten. Högerhörnan slogs som alltid tätt på mål, och stoppades enligt hemmaspelarna (omöjligt att se från pressläktaren) av en Österarm på väg mot mål. Domare Pandzic valde som tur var att fria.

Tre minuter senare borde det blivit rejält farligt framför Miller när Pavey lyfte in bollen i straffområdet där både Persson och Pablo befann sig, men ingen av Österspelarna fick kontroll på bollen och försvaret kunde rensa ut till en resultatlös hörna.

Sekunderna före halvtid kunde Öster än en gång skatta sig lyckliga att Sebastian Rajalakso inte fått in siktet på nickarna, när ännu ett inlägg från högerkanten nådde honom nära bortre stolpen men även detta nickades via marken någon meter bortom mål.

Andra halvlek kunde börjat bättre för Österförsvaret. Redan någon minut in lyfte brassen Pereira in en till synes harmlös boll mot Månz Karlsson, som istället för att rensa bara snuddade bollen och styrde den bakåt, där den lyckligen slank ut över kortlinjen istället för in bakom Nadj.

Fem minuter senare var det än en gång dags för hemmaspelarna att vädja om straff efter en ansedd hands, och även denna gång var det omöjligt att från vår vinkel avgöra om domaren gjorde rätt som friade.

En ganska händelsefattig match fick så här dags lite nytt liv. I 55 minuten gjorde Elvby en fin soloräd på mitten och lyfte därefter fram bollen mot Piñones-Arce, men en försvarare nådde mellan och kunde nicka bak bollen till Millers trygga famn.

Minuten senare var ett lågt skott från Rajalakso nära att ställa Nadj, som tvingades släppa retur - där en Österfot som tur var nådde först och kunde rensa ut till inkast.

Med halvtimmen kvar såg det ut att lossna för Öster. Miller kunde förvisso boxa undan Östers första hörna i situationen precis framför näsan på Robledo, men den följande högerhörnan hamnade så småningom ute hos Elvby, på vars skott Månz Karlsson styrde in ledningsmålet - bara för att se det (med all sannolikhet korrekt) bortdömt för offside.

Minuterna senare var Zlojutro ytterst nära att fördubbla son Allsvenska målskörd när han väggspelade sig genom försvaret men fick se sitt avslut nesligt rulla i stolpen efter att Miller fått fingerspetsen på det.

Efter att båda lagen gjort dubbelbyten med cirka tjugo minuter kvar var det än en gång nära för Syrianska. På en inlyft frispark hamnade Elia fri framför Nadj, men fick inte volleyn förbi Östermålvakten som täckte bra.

Hemmalaget tog över nästan allt spel mot slutet, och med tio minuter kvar höll Nadj kvar Öster i matchen med en jätteräddning på ett både plötsligt och stenhårt skott från inbytte Besim Kunic.

När Syrianska pressade på som mest öppnade sig lägen för omställningar för Öster. I 86 minuten visade Bojanic på en sån varför han är supportrarnas älskling. Med en vrickning lyfte han bollen över försvararna till Söderberg, som avslutade med vänstern förbi Miller till 0-1.

Bojanics självförtroende växte med målet, och bara minuten senare rundade han allt och alla på sin vänsterkant, men blev till slut av med bollen efter minst två avblåsbara tilltag av försvaret i försöken att stoppa honom.

Öster var nu mer än nöjda med resultatet, och såg mest till att hålla bollen på offensiv planhalva så mycket som möjligt. När man ändå tappade den fick man den snabbt i retur då hemmalagets allt desperatare uppspel sällan nådde sina mål.

Klicka HÄR för att se Freddy Söderbergs mål och HÄR för att se alla höjdpunkter från matchen på fotbollskanalen.se.

Andreas Thomsson var lättad efter matchen:

- Jag är självklart glad över att vi tar tre poäng, Syrianska är svårspelade. Vi gör en klassisk kämpamatch och har en bra period i mitten av andra, och har lite hjälp av vår lyckliga stjärna.

- Ibland får man ta till en annan arsenal. Vi hade problem men kämpar och visar styrka när vi ändå vinner.

Framspelaren Bojanic jublar i målskytten Söderbergs famn efter sin första Allsvenska assist.