Seriesegern säkrad

- men Öster imponerade inte

Söndagskvällens kryss i Falkenberg var ett fall framåt, som innebar säkrad serieseger (med tillhörande placeringsbonus) men att chansen på Superettans poängrekord försvann. Spelmässigt tillhörde halvlekarna varsitt lag, och Matteo Blomqvist-Zampis åttonde mål för säsongen kom följaktligen före paus.

64 Söderberg - Blomqvist-Zampi

Öster såg till en början betydligt mer harmoniska ut mot Falkenberg än vad man gjort de senaste omgångarna. Matchens första skott mot mål tillföll ändå hemmalaget, när Marcus Översjö efter fyra minuter klippte till från straffområdeslinjen men fick avslutet såväl över som till höger om mål. Två minuter senare var det dags för Östers första riktigt bra läge, när Stojan Lukic boxade ett högerinlägg ut till Bojanic, men denne rullade bollen precis till vänster om mål. Något anfall senare var det än en gång nära när Wihlborg lyfte in bollen mot Matteo Blomqvist-Zampi och Denis Velic i mitten, men MBZ nickstyrde bollen tätt över ribban. Bara minuten senare var det än en gång nära, men Stojan Lukic hann få upp armen och reflexrädda ett Österavslut från nära håll.
Knappa kvarten in matchen var det än en gång nära. Bojent fick tillbaka bollen efter en hörna och tvingade Lukic till en klassräddning, och på returen kunde en Falkenbergare rensa undan bollen.
Tre minuter senare kom ett direkt matchavgörande moment, när Bojent fick en ful och onödig smäll i en tackling och tvingades av plan flera minuter (för att sedan bytas ut redan i 35 minuten). Fem minuter senare kunde gästerna ändå tagit ledningen när Velic, efter vackert förarbete av Bojanic, lyfte in bollen mot MBZ, men Stojan Lukic var precis före på bollen. Minuterna senare handlade det än en gång om Stojan mot Matteo, och än en gång kunde målvakten avvärja - denna gång efter en tämligen dödsföraktande parad framför måltjuvens fot. Ännu en minut senare är frågan om Blomqvist-Zampi inte skulle haft en straff efter ytterst omild behandling framför Stojans bur, men domare Karlsson var inte alls med på de noterna. Redan minuten senare fanns chansen igen när ett Österinlägg till synes oförklarligt styrdes undan i närheten av en FFF-arm, men domaren var inte alls på humör för den sortens avblåsningar.
Med tio minuter kvar till paus lyckades hemmalaget sånär skapa en riktigt farlig omställning, men Mackan Bergholtz tog ett strategiskt korrekt gult kort och stoppade Viktor Sköld som var på väg genom efter att ha gjort bort sin mittback. I samband med frisparken fick dessvärre Putte Bojent linka av planen för dagen, och ge plats åt Elmin Nurkic.
Tre minuter senare kom ändå ett välförtjänt ledningsmål för Öster. Matteo Blomqvist-Zampi stormade fram på ett inlägg från höger och kunde (på egen retur?) stöta in 0-1.
Efter målet föll Öster tyvärr ner i plan, och resten av matchen fördes i mycket av hemmalaget. Innan paus resulterade det i stort sett bara i en ordentlig chans - när David Svensson sekunderna före signalen nickstyrde en frispark strax till vänster om mål, men efter pausvilan skulle Österförsvaret få desto mer att göra.

Redan i andra halvleks första minut rann Falkenberg genom på högerkanten, men som tur var fanns ingen anfallare på plats på inlägget som rann raka vägen genom ut till inkast. Fem minuter senare kom ett liknande inlägg, och då borde kvitteringen kommit men David Svensson styrde nicken precis över mål istället för in bakom Nadj. Tio minuter in i andra var det ånyo ytterst nära kvittering. Översjö pricksköt från sin vänsterkant mot bortre stolpen och Carlsson var nog rätt övertygad om att hans nick skulle sitta - men Nadj hann ner vid stolproten och kunde plocka bollen. Minuten senare revs Blomqvist-Zampi än en gång ner tufft i straffområdet - denna gång av Anton Lans - och även om det var svårt att se från andra sidan plan kändes det som att han borde fått något med sig denna gång.
Istället tog hemmalaget över allt mer. Med knappa halvtimmen kvar rann Stefan Rodevåg genom, och endast ett vaket ingripande av Nadj avvärjde mål där. Fem minuter senare var man inte lika lyckosamma, när David Svensson ur misstänkt offsideläge kom fri och kunde lobba in kvitteringen över Alexander Nadj. Tyvärr inte särskilt oväntat som spelet hade utvecklats.
Med 13 minuter kvar kunde hemmalaget mycket väl tagit ledningen, men Jocke Lantz avstyrde Victor Skölds friläge genom att resolut toucha upp bollen i Skölds ansikte, vilket såväl fick stopp på falkenbergaren som styrde bollen tillbaka till Nadj:s trygga famn.
Två minuter senare kom en av få Österglimtar av ljus i andra halvlek, när Alexander Henningsson ryckte sig fri på högerkanten - bara för att lyfte in bollen mot ett fullständigt rödblåfritt straffområde.
Båda lagen blev allt räddare om den poäng de hade ju längre matchen gick, men hemmalaget lyckades i alla fall skapa en hyfsad målchans till - efter en tveksam frispark ute på högerkanten kunde Rodevåg nicka bollen tätt till höger om Östers mål. Trots dubbelhörna i slutsekunderna kunde Öster inte få till något mer avslut, och ska som spelet såg ut i andra vara glada att de fick med sig den poäng som säkrade seriesegern.

Text: Support 1930