Gero bakom efterlängtad hemmaseger

Matchen mellan Öster och Ängelholm kommer kanske inte att gå till historien som en av de mest välspelade, men de tre poängen - första segern hemma på Myresjöhus Arena sen i början av maj - kom väldigt lägligt och Geros kontringsmål var ytterst förlösande.

ÖSTERS IF - ÄNGELHOLMS FF 2-0 (0-0)
67' 1-0 Gero
90+1' 2-0 Bergholtz

Publik: 2074

Nadj
Wihlborg - Lindblad - Joza - Bojent
Elvby - Velic - Lindner
Bergholtz - Söderberg - Eriksson

61' Gero (Söderberg), Henningsson (Eriksson)

På artikelbilden är Gero på väg genom mot 1-0. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

Mer statistik finns på förbundets matchsida.

Intervjuer med målskyttarna (all video: Mikael Bruér).

1-0 Alhaji Gero

2-0 Marcus Bergholtz:

Presskonferensen efter matchen:

Den närmast tropiska värmen satte sina spår även på plan - inget av lagen inledde i något direkt rasande tempo. Inlånade Tibor Joza klev direkt in på en av mittbacksplatserna, och visade direkt sin rutin och kyla.

I fjärde minuten stack Ängelholm ändå efter att Öster slarvat med bollen i Pyzdrowskis straffområde, och Baggner spelade bollen bra tvärs över plan till lillebror El Kabir, vars avslut dessbättre täcktes undan av Karl-Johan Lindblad (som lyckades mycket bra med att täcka skott idag).

I åttonde minuten gjorde Monday Samuel (som för övrigt gjorde en av sina första matcher i Sverige som provspelare för Mjällby i en U21-match mot Öster för nästan exakt två år sedan) ett bra jobb som öppnade för Carlsén att sticka in bollen på Staaf, men Lindblad och Joza såg redan mycket samspelta ut och stoppade effektivt anfallaren så att Nadj i lugn och ro kunde roffa åt sig bollen.

I tionde minuten kom så hemmalagets första riktiga chans när Wihlborg lyfte in bollen mot Otto Eriksson (som såg pigg ut trots värmen), men en ÄFF-försvarare hann precis mellan och kunde toucha ut bollen till hörna innan Otto nådde den. Sju minuter senare var Öster än närmre när Eriksson tog avslut och Freddy Söderberg styrde bollen någon centimeter utanför Pyzdrowskis vänstra kryss.

Minuten senare var det Eriksson som var nära att bli serverad när Wihlborg skickade ett inlägg mot den unge yttern som löpt sig fri inne i straffområdet, men dessvärre brast det i kommunikationen och Elvby kastade sig fram och avslutade strax utanför högra stolpen, omedveten om att Eriksson fanns innanför.

I 23e minuten spelade sig Bergholtz runt fint från högerkanten och såg ut att bli upphakad av Albin Nilsson, men träffen var för liten för att domaren skulle bedöma det som en straff. Två minuter senare var Bergholtz med bra igen på en fin framspelning från Söderberg och var på väg genom men återigen hann Nilsson mellan och tryckte undan anfallaren precis lagom mycket (tänk Lindblads störning på Fuhre senast) för att målvakten skulle hinna mellan men tillräckligt artigt för att inte orsaka en avblåsning.

Efter ett par Österchanser skulle gästerna i 27e minuten jobba fram matchens dittills bästa läge. På en snabb omställning spelade Baggner över bollen till en alldeles för fri El Kabir som lyckligen inte fick lyft på bollen utan Nadj kunde styra undan första avslutet och själv plocka returen. Därefter bjöds publiken på en nyhet i svensk fotboll, när man på känt VM-manér (inte orsakat av smällen Nadj fick i sistaläget utan planerat) tog vätskepaus.

Vätskepausen ledde dessvärre knappast till bättre spel, och det dröjde till fem minuter före paus innan något anmärkningsvärt hände. Då ryckte Bojent på vänsterkanten och lyfte in bollen mot Söderberg inne i boxen, men i sista sekunden hann Augustsson mellan och kunde nickstyra bollen förbi Freddy.

Bara sekunder hade gått av andra halvlek när Söderberg var nära att jobba sig genom, men en gammal bekant i form av Fredrik Lundgren satte stopp för framfarten. Den resulterande frisparken ledde dock inte till någonting alls. Minuten senare var det desto närmre när Lindner lyfte in en bra boll på Söderberg, som höll nicken på mål men dessvärre fick se "Lunkan" röva undan en boll som Pyzdrowski annars hade fått svårt att nå.

Nu hade Öster piggnat till och fem minuter in i halvleken var det nära igen. Söderberg tog en bra löpning ut mot höger hörnflagga och chippade in ett väldigt bra inlägg mot Velic - vars starkaste sida kanske inte är just huvudspelet - som i hård kamp med Samuel nickade en bit över mål.

Monday ville dock inte bara spela försvar. Bara minuten senare ryckte han på egen hand sönder Östers vänsterförsvar och fick dessutom iväg ett avslut mot första stolpen som tvingade fram en hörna.

Tio minuter in i halvleken såg det åter lovande ut när Eriksson spurtade på sin vänsterkant, men istället för att fortsätta själv lyfte han över bollen till högerkanten där Wihlborg inte alls fick träff utan drog bollen direkt till inspark. Nu började matchen piggna till och vi bjöds på mycket böljande anfallsfotboll. I 56e minuten var Monday åter på väg förbi, men då klev Joza fram och visade sin rutin med en klockren brytning, komplett med att lyckas hoppa undan för efterslängen i andraläget.

Med halvtimmen kvar bröt gästerna högt och fick sånär utdelning när Staaf tog avslut bara decimetern utanför Nadjs vänstra stolpe. Fem minuter senare var det nära för inbytte Gero, men han tog en bolltouch för mycket och Pyzdrowski hann ut och kunde täcka av friläget. På den följande hörnan fick Velic tillbaka bollen och avslutade hårt i högra stolpens utsida.

Minuterna senare skulle Gero äntligen få näta. Nadj boxade ut ett inlägg till Wihlborg som spelade upp till nigerianen, som trixade sig förbi Nilsson och skottfintade bort sin andra försvarare innan han bröt in i banan och klippte in ledningsmålet med vänsterfoten.

Målet och ännu en vattenpaus sänkte på nytt tempot, men i 80e minuten kunde gästerna mycket väl ha utjämnat. El Kabir lyfte in ett fint inlägg som seglade någon centimeter över huvudet på Andreas Karlsson. Gästerna vaskade fram ett par hörnor ur situationen men inget direkt läge.

Minuten före full tid tog Asanovski en bra löpning in i Östers straffområde, men ännu en gång visade Joza sin spelförståelse och kunde tvärbromsa bollen med klacken utan att någon riktig risk någonsin uppstod. Istället skulle Öster på stopptid få en högerhörna, som man utnyttjade bra. Velic slog en kort variant till Gero, som jobbade bra nere vid flaggan och höll undan två spelare innan han långklackade bollen inåt i banan där den via Velic och Lindner nådde Marcus Bergholtz (som enligt egen uppgift trodde han var offside, se videointervjun) och eftersom Monday dröjt sig kvar nere vid hörnflaggan kunde Bergholtz med en stilig utsida lyfta bollen förbi målvakten i burgaveln.

Öster var ändå inte nöjda och halvannan minut senare var det mycket nära ett tredje mål. Även denna gång var Gero inblandad med en bra löpning till höger, och när han rullade in bollen bakåt fick Bergholtz tid på sig men knorrade bollen precis ovanför vänstra krysset. Ett par lägen senare kunde spelarna till slut pusta ut och Joza fick göra sin första segerkullerbytta framför East Front.