Förlust i våravslutningen

Vårsäsongens sista match blev ingen rolig historia. Hammarby fick ett tidigt mål och kunde sedan disciplinerat styra matchen dit de ville. I andra halvlek kom också 0-2 logiskt när Hammarby fick mycket ytor för kontringar.

ÖSTERS IF - HAMMARBY IF  0-2 (0-1)

3' 0-1 Rennie (Bakircioglu)
69' 0-2 Torsteinbö (Rennie)

Publik: 4310

Öster ställde upp med:

Nadj
Wihlborg - Vasilj - J Andersson - Konate
Elvby - Eriksson - Lindner
Bergholtz - Söderberg - Birgersson

59    Gero (Söderberg), Henningsson (Birgersson)
72    Wennerhag (Eriksson)

Artikelbild:

Johan Persson stoppar effektivt en omställning genom att springa ner Alexander Henningsson. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

Fullständig matchstatistik finns på SvFF.

Presskonferensen efter matchen (video: Mikael Bruér):

Precis som i förra hemmamatchen präglades vårsäsongens sista match av en mardrömsstart för Öster. Matchuret hade bara precis masat sig över två minuter när Timisela spelade fram Bakircioglu som lyfte in ett högt inlägg som damp ner bakom Östers mittbackar där Amadaiya Rennie påpassligt kunde toffla in 0-1.

Inledningen blev händelserik - redan i nästan anfall var det nära åt andra hållet, när Söderberg nickskarvade en boll fram mot Bergholtz, som stannade på Stefan Batans arm. Hammarbybacken hade dock marginalerna på sin sida och domare Daradic dömde helt korrekt frispark decimeter utanför de vitgrönas straffområde. Frisparken slog Lindner hårt i muren, men i ett tredjeläge var han nära att nå bättre resultat när han lyft en boll in och såväl Bergholtz, Birgersson som Söderberg kom stormande, men Batan hann mellan och kunde lyfta undan.

Sedan dröjde det till tionde minuten innan det egentligen hände något. Josef Elvby jobbade hårt på en boll alla trodde skulle hinna ut till inspark, höll den kvar på planen och fick lite turligt tillbaka den efter att en försvarare rensat rakt på Birgersson. Elvby kunde gå inåt i straffområdet, men nådde tyvärr inte Söderberg med sin passning. Minuten senare var det dags för Östers första avslut på mål när Wihlborg lyfte in en boll mot Söderberg som nickstyrde mot mål, men avslutet saknade den extra kraften och Hopf kunde plocka det utan större besvär.

Kvarten in i matchen tog spelet ny fart. Först stressade Torsteinbø fram en hörna, där Pablo Piñones-Arce försökte en låg variant mot Rennie utan att lyckas, och minuten senare ställde Öster om snabbt. Bergholtz vann boll djupt i egen planhalva, fintade snyggt och spelade till Pa Konate, som fick upp bra fart men ändå fick se sig ikappjagad av Johan Persson.

I 21a minuten var det dags för ett jätteläge för gästerna. Timisela jobbade sig trots hård uppvaktning med bollen från egen planhalva fram till Östers straffområde, där han släppte bollen till en Rennie som kom i full fart, men Liberianen kom lite ur vinkel och Nadj kom ut bra och täckte av avslutet. Tre minuter senare fick Öster frispark i bra läge efter att Stefan Batan gjort ner Elvby. På frisparken försökte Wihlborg nå Söderberg, men en försvarare nådde högst och kunde nicka undan.

Strax före halvtimmen spelats gav sig Persson ut på en av de rusher Växjöpubliken tidigare var så förtjusta i att se, men innan han hann avlossa ett skott kom Johan Andersson rusande och bröt föredömligt.

Med sex minuter kvar till paus var det nära att bli farligt igen. Öster tappade bollen i anfall och Hammarby ställde om blixtsnabbt med fyra man. Lyckligen sökte sig samtliga ner mot vänstra hörnet istället för att bredda, och Rennie fastnade i en vägg av spelare. Minuten senare blev det lite upprört, efter att Pablo satt en vårdslös armbåge i ansiktet på Otto Eriksson i en duell på mittplan, något domaren valde att inte blåsa för förseelsen.

I andra halvlek kom Öster ut aggressivare, och bara en minut hade gått när Bergholtz vann boll utanför gästernas straffområde. Istället för att klippa till försökte han dock skära en boll in mot Söderberg (eller möjligen Elvby), som inte nådde sitt mål utan Batan lyckades rensa. Två minuter senare stal Lindner bollen på mitten och spelade Bergholtz som slog en löpboll på Söderberg, men den blev en meter för lång och Hopf kunde hinna före Freddy till den.

I 52a minuten var det så dags igen. Piñones-Arce var uppe med armbågarna högt och den här gången träffade han Johan Andersson i ansiktet, och Österbacken blev liggande en lång stund innan han tog sig upp igen.

Tio minuter in i halvleken var det gästernas tur att inte få ett domslut med sig. Israelsson fick bollen av Rennie och tog sig in i straffområdet, där Lindner bröt tufft men domaren vinkande avvärjande - Hammarby fick inte ens hörnan med sig. Vid det här laget hade matchen hårdnat till, och med timmen spelad gick Johan Persson i backen efter en till synes oskyldig närkamp med nyss inbytte Gero.

Därefter var det mycket Hammarby. Först kom Pablo till bra avslut med vänstern och tvingade fram en serie hörnor. Därefter tog Rennie en lång löpning och tog sig genom, men krånglade till avslutet som gick en bra bit över.

Minuten senare jobbade sig Gero in i straffområdet förbi Theorin som såg ut att snubbla, men ändå lyckades få frispark med sig. Hammarby fortsatte dock dominera, och i 67e minuten tvingade Bakircioglu Nadj till en bra räddning ut till hörna. Två minuter senare var det däremot inget Östermålvakten kunde göra. Ännu en omställning av Rennie som spelade in bollen till Torsteinbø, vars avslutning i första burgaveln inte var något att göra åt.

Med dryga kvarten kvar stack Öster i alla fall upp, och Wihlborg lyfte in ett väl avvägt inlägg som Elvby språngnickade - dessvärre någon meter utanför högra stolpen. Minuterna senare var gästerna nära att definitivt avgöra matchen efter ännu en Rennie-kontring, men Nadj gick ut bra och kunde plocka ner Fuhres lobbförsök.

Tio minuter före slutet hade Öster en intressant kontring på gång, men denna stoppades effektivt när Johan Persson sprang ner Alexander Henningsson och korrekt fick ett gult kort. I 86e minuten skarvade Henningsson snyggt mot Gero, men Mihajlovic nådde precis mellan och kunde rensa ut bollen.

Det mest spännande som hände under resten av matchen var när Timisela gick omkull enkelt i eget straffområde i en duell med Henningsson, fick frispark med sig och på köpet en rejäl utskällning från Henningsson.

Pa Konate gjorde mot Hammarby sin sista match i Öster - efter sommaruppehållet bär det hem till Malmö igen.Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it