Fjärde raka förlusten

Öster förlorade dagens bortamatch mot AIK med 2-1 och den tunga Österhösten fortsätter iochmed den fjärde raka förlusten.

Vlado Zlojutro ser Alhaji Geros kvitteringsboll rulla in. Foto: Andreas Nilsson, Bilderna.IT

AIK - ÖSTERS IF 2-1 (1-1)

26’ 1-0 Igboananike
44' 1-1 Gero
74’ 2-1 Quaison

Byten: 17' Henningsson (Nurkic)
72' Söderberg (Gero)
82' Ferizi (Persson)

Öster inledde matchen med ett spelsystem som åtminstone enligt undertecknad påminde om 4-2-3-1 med Persson/Elvby strax bakom mer offensiva trion Pavey, Velic och Zlojutro. Kvar ensam på topp: Alhaji Gero.

De första 10-15 minuterna var riktigt bra från Östers sida. Meddelandet till AIK var otvetydigt: Här skulle det inte bjudas på några poäng i onödan. Dock lyckades man under den här perioden inte att skapa några riktigt vassa chanser men: Stefan Karlsson hade ett tungt skott en bit utanför målramen i den fjärde minuten och några hörnor skapades. I den 17:e minuten tvingades Elmin Nurkic lämna planen efter skada och ersattes rakt av med Alexander Henningsson. Vänsterback är kanske inte det Henningsson spelar allra mest, men Sandsbrosonen gick verkligen helhjärtat in i det från start.

Efter bytet så började AIK hitta sitt hemmaspel efter att ha varit märkbart störda av Östers hårda press och disciplin. Några fyndiga varianter och hörnor senare tar man också ledningen när Igboananike får en fin träff på Martin Mutumbas inlägg. Öster gav dock inte upp trots att man i det här skedet av matchen började bli mer och mer tillbakapressade; när man stressade AIK i uppspelen gjorde de svartgula en del misstag.

Och det var precis efter ett sånt läge som Kenny Pavey hann upp ett inlägg strax framför målvaktens vänstra stolpe och skickade in bollen… rakt i densamme. Men då dök Alhaji Gero upp som gubben i lådan, stack fram en tå och gjorde sitt (efterlängtade) första mål för Öster strax innan paus.

1-1 efter att domaren Tobias Mattsson blåst i pipan för halvtid var väl kanske inte det mest rättvisa resultatet, men väldigt skönt för Öster att äntligen få lite utdelning för sitt slit.

Andra halvlek inleddes i samma anda som den första slutade; AIK hade lite mer boll men skapade inte sådär jättemånga heta chanser. Öster å sin sida hade inte heller några egentliga chanser värda namnet, men efter ungefär en kvart började matchen att öppna sig lite och man minns ett riktigt fint högerinlägg avsett för Gero som i sista stund blockerades av en AIK-fot.

I den 72:a minuten bytte Öster ut målskytten Gero som sprungit sig rejält trött och som direkt efter bytet fick sitt knä omlindat. Ersatte gjorde Freddy Söderberg som gick in på samma position. Oturligt nog fick Öster dock inte fortsätta att slå vakt om poängen särskilt länge till då Quaison stötte in 2-1 efter att en annan AIK:are nickat i stolpen. Återigen uppförsbacke.

Efter AIK:s ledningsmål lyckades Öster bara skapa några klara offsidelägen där bara en aning mer försiktighet absolut kunnat leda till en kvittering. Man bytte också in Behar Ferizi istället för Johan Persson i den 82:a minuten för att försöka få fram ytterligare offensiv, men där och då var det AIK som var det bättre laget. Och hade inte Wulff i målet gjort ett antal avgörande ingripanden så hade de rödblåa fått åka hem från Solna med ännu fler mål i baken.

Trots allt får man ändå kalla dagens nollpoängare för en bra kämpainsats, men det syns som bekant inte i tabellen. Tung start på veckan som ju också avslutas med en riktigt viktig hemmamatch mot Gefle på söndag.